Over leden en kiezers

Het verval in ledental waar de VVD mee is geconfronteerd is ook bekend bij de andere partijen die voorheen telden als regeringspartij.

Als VVD kunnen we met enig recht verheugd zijn op 2.279.130 geldig uitgebrachte stemmen voor de Tweede Kamer en daardoor zijn we met 34 zetels inderdaad de grootste, maar in vergelijking tot vroegere tijden toen er partijen waren die wel 50 of nog meer zetels konden bezetten is het toch een wat schamele oogst. Nog niet veel jaren terug telde de VVD ruim 100.000 leden. Toegegeven, dat was ten opzichte van het aantal kiesgerechtigde Nederlanders ook maar een schamel beetje, maar de terugval naar de circa 30.000 (per 1 januari 2022 nog geen 27.000) leden van nu is het pijnlijk gevolg van de versnippering.

lees verder

De opwekking "Word Lid" is veel te mager.
Ledenparticipatie moet voor de ledenwerving centraal komen te staan.

De centrale vraag is natuurlijk:
"Waarom wordt iemand lid van een politieke partij?".
en die vraag wordt direct gevolgd door:

"Waarom stemt iemand op een politieke partij?".

Laten we maar eerlijk zijn, het is gewoon een markt. Als lid behoor je bij de aanbiederskant op die markt, maar natuurlijk tevens als afnemer. Als kiezer sta je aan de afnemerskant.

Als lid van een partij ben je als het ware "politiek ondernemer" ofwel aandeelhouder in een marktpartij. Alle waar is naar z'n geld. En dat is bepalend voor de markt, zelfs voor de politieke markt.

Als lid van de partij investeer je in je partij en dan komt vanzelf de vraag naar de opbrengst. Want investeren dat doe je om opbrengst te zien. De opbrengst bestaat uit Ledenparticipatie.